Ginger Ale #1 – blekgul och besk

Eftersom det var sökandet efter ”real ginger ale” som fick mig att prova på hembryggeriet var det såklart ginger ale som fick äran (?) av att bli mitt första testobjekt.

Receptet hämtades ur True Brews och ger 2 liter men jag hade bara 1,5-liters flaskor hemma så jag skalade ner ingrediensmängderna på ett ungefär.

  • 7 msk vitt strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1,5 msk finriven färsk ingefära
  • 4,5 msk
  • 0,5 krm champagnejäst
  • Vatten att fylla upp flaskan med

Blandningen fick en svagt ljusgul färg då ingen av ingredienserna var särskilt färgstark, inte alls den färg som jag förknippar med ginger ale, typ Schweppes bärnstensfärgade. Nu vet jag ju att den bärnstensfärgen kommer (åtminstone delvis) från tillsatta färgämnen, så det bleka utseendet var inget större problem.

Flaskan fick stå på jäsning i badrummet, där det är ungefär 20º varmt vid den här årstiden. Det bubblade inte synbart men genom att försiktigt vända flaskan upp och ner efter ett tag såg man att det bildats kolsyra.

Gingerale-1-2013-06-11

Efter knappt 40 timmar tyckte jag att flaskan var ”rock solid with very little give”, indikationen på att den var kolsyrad och klar. Den hade nog kunnat stå lite till men jag tog det säkra före det osäkra.

In med den i kylen för att avbryta jäsningen.

Innan servering hällde jag över på finare flaskor för att det skulle se lite roligare ut och för att bli av med bottensatsen.

Drycken avsmakades i goda vänners lag, naturell och blandad med Gilbey’s Gin eller Captain Morgan’s Original Spiced Rum.

Gingerale-1-2013-06-14

Mja, får jag väl säga.

Drycken smakade visserligen ingefära, men den var ganska besk. Citronsmaken slog igenom och det påminde mer om grape tonic än ginger ale. Kolsyran var vass och spritsig och upplevdes som lite avslagen – kanske på grund av att jag hällde över drycken till finflaskorna.

Att blanda med rom var ingen höjdare, långt från den Fidel Castro jag tänkt mig.

Att blanda med gin var något bättre, men jag är inte jätteförtjust i grape tonic så inte heller denna drink var en hit.

Mitt betyg: 3/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s