Fläderfrossa

Flädern blommar. Överallt. Varenda trädgård har en fläder (eller två), och längs mina vanliga promenadstråk står en fläder i vart hörn. Eller två.

Vad göra?

Flädervin förstås!

Inspirerad av ett recept från Farm in My Pocket skred jag till verket, men verkligheten ställde till det för mig och jag blev tvungen att justera receptet.

Naturligtvis var citronsyran slut i alla affärer eftersom det är flädertider och alla ska göra flädersaft. Eller flädervin. Fick bli askorbinsyra i stället. Enligt Santa Maria kan man ersätta citronsyra med lite mer askorbinsyra. 1 msk citron motsvarar 1,3 msk askorbin.

Hur starkt är starkt svart te? Kokande vatten över två påsar Yellow Label i en tekopp, låt dra i fem minuter. Det blir nog bra.

Jästnäring fanns inte i hemmet och inte heller vinjäst men den champagnejäst jag använt för mina soda pops fungerar nog. (Tre dagar efter jag hällt jästen i flädervinsjäshinken upptäckte jag att den egentligen ska blandas ut med 40-gradigt vatten innan den tillsätts. Oops. Men de flesta av mina pops har ju kolsyrats och det bubblar på bra i hinken så det verkar vara en livskraftig jäst.)

Övriga ingredienser – 25 fläderblommor, sultanarussin och socker – hade jag koll på.

Snabbt och lätt gick det att blanda ihop och helt plötsligt hade jag min första vinsats på jäsning! Och rejält på jäsning, ibland bubblar det över så jäsröret läcker och då luktar det gudomligt gott av fläder!

Efter ett par dagar började jag fundera – tänk om det blir bra!? 4-5 liter vin räcker ju inte hur länge som helst! Och tänk om det inte blir bra!? Då har jag ju inget vin alls! Nog bäst att göra en sats till…

 

Annonser

One thought on “Fläderfrossa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s