Mjuk och go

Det finns andra roliga saker att blanda ihop i hemmet förutom drycker av allehanda slag.

Hudlotion är en av dem.

Hemmagjorda kropps-, ansikts- och håroljor har jag experimenterat med ett tag. Varför betala dyra pengar för något som man kan blanda ihop själv i köket? Och så är det ju roligt förstås.

hudlotion-2013-06-25

Maken brukar kalla min låda med diverse oljeflaskor, vaxpåsar, spatlar och rostfria skålar för mitt meth lab, men jag kan försäkra er om att det enda som tillverkas i vårt hem är väldoftande oljor, krämer och drycker. (Jästdoftande drycker, ibland.)

Jag har hittills varit skeptisk till att göra egna hudlotions eftersom alla recept jag stött på verkar kräva många skumma ingredienser, men så hittade jag ett med bara tre ingredienser. Olja, bivax, vatten.

Som bekant så blandar sig inte olja med vatten i vanlga fall, men bivaxet fungerar som äggulan i majonäs och får oljan och vattnet att blanda sig med varandra i en härlig krämig blandning.

Enligt min vän Google och alla hundratals bloggar därute är kamomill antiinflammatoriskt, läkande, helande och antibakteriellt. Och så många bloggar kan ju inte ha fel, eller hur? Så jag kokade lite kamomillte för att använda i min lotion.

En snabbtitt i meth-labbet bekräftade att jag var välförsedd med både bivax och tistelolja, en rätt så torr olja. Fanns också ett gäng eteriska oljor för lite extra väldoft.

Hudlotion

  • 1 dl kamomillte, rumstempererat
  • 1 msk bivax
  • 1 dl olja
  • ev 5-10 droppar eterisk olja (jag tog ylang-ylang och cederträ)

Sterilisera alla redskap och burkar du ska använda så gott det går genom att till exempel skölja dem med kokande vatten.

Smält bivaxet i en rostfri skål i vattenbad. Häll i oljan och låt svalna till rumstemperatur. Droppa eventuellt i eterisk olja.

Häll kamomillteet i en rundbottnad skål. Använd en elvisp och blanda kraftigt samtidigt som du häller ner olje-vax-blandningen i en tunn stråle.

Skeda ner den färdiga blandningen i en burk.

Jag förvarar min burk i kylen eftersom det inte finns något konserveringsmedel i den.

Lotionen är lätt att smörja in sig med och det känns som att fukten i huden bevaras bättre än då jag använder en ren kroppsolja. Den är ändå ganska fet så nästa gång (för det blir definitivt en nästa gång) ska jag prova med lite mindre mängd bivax.

En tanke på “Mjuk och go”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s