Fläderlikör

Jag tänker på en sång av Robert Broberg.

Jag måste hej, jag måste hej, jag måste hejda mig, när jag ser ett fläderträd. Men de finns ju överallt! Gratis! Måste användas!

fladerlikor

Dagens projekt är fläderlikör. Inspirationen kom från ett recept från Hunter Angler Gardener Cook, men jag modifierade det lite.

Vanilj och fläder känns som en klockren kombo, och jag funderade på om inte lite honung skulle kunna vässa smaken ytterligare. Får se när burken stått till sig.

Dessutom spädde jag ut spriten en del från början i stället för att göra det efteråt.

Fläderblomslikör med vanilj (och ev honung)

  • 1 st 1-liters glasburk med lock
  • 1 sjuttis, gärna Renat brännvin som har en riktig snygg flaska.
  • 10-15 fläderblommor, tillräckligt för att fylla burken utan att pressa ihop blommorna
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vitt strösocker
  • Rent vatten
  • Ev honung eller mer socker efter smak
  1. Sterilisera glasburken i ugnen, 125 grader i 10 minuter borde räcka. Ta ut och låt svalna.
  2. Häll 1 dl socker i burken.
  3. Klipp bort stjälkarna från fläderblommorna och lägg blommorna i burken.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i burken. Ah, lägg ner hela stången!
  5. Häll ner spriten i burken och fyll på med vatten ända upp.
  6. Sätt på locket och skaka om så att sockret löser sig.
  7. Burken ska nu stå i 2-4 veckor i rumstemperatur så att alla göttiga smaker kommer fram ordentligt.
  8. Jag tänkte smaka av efter 14 dagar och se om jag ska blanda i mer socker eller eventuellt honung.

Min burk gick inte att fylla ända upp så redan efter ett par timma var de översta blommorna – de som inte täcktes av spriten – bruna och oxiderade. Jag tog bort de bruna blommorna efter ett par dagar och de kvarvarande verkar hålla sig kvar, väl täckta av spriten. Hoppas det håller sig där tills jag ska provsmaka om 14 dagar.

Ser fram emot det!

Och jag ser också fram emot när fläderblommorna blivit fläderbär, så jag kan göra fläderbärslikör!

Annonser

2 thoughts on “Fläderlikör”

  1. Låter du fläderblommorna ligga kvar i även när likören är färdig? Eller silar du bort dem då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s