Rabarbervin

Tre dagar går snabbt och inte kom jag ihåg att köpa varken grapefrukt eller äpple att pressa i mitt blivande rabarbervin. Det fick bli en mix av olika recept för det var för jobbigt att gå till affären.

rabarber2

Rabarber- och fläderblomsvin

  • 1 kg rabarber, skuren i 1-cm bitar
  • 1 kg socker
  • 1 tsk pektolas (enzym som bryter ner eventuellt pektin från rabarbern som kan göra vinet grumligt)
  • 1 dl starkt svart te
  • 20 fläderblommor
  • 1 tsk vitvinsjäst
  • 1 tsk jästnäring
  • 3-4 liter kokt avsvalnat vatten

Lägg rabarbern i en kastrull och häll över sockret. Rör om och låt stå i tre dygn. Det bildas en rosa sockerlag av sockret och vätskan i rabarbern.

rabarber3

Sila ner rabarber + sockerlag i en jäshink genom en kokpåse. Jag knöt ihop påsen och lade i hinken också. Lägg i fläderblommor och övriga ingredienser.

Sätt på lock med jäsrör och låt stå i fyra-fem dagar. Ta av locket och vispa runt ordentligt en gång om dagen för att få bort kolsyra och syresätta vinet.

Tappa vinet på dunk/damejeanne och ställ mörkt och svalt i fyra-sex veckor.

Nu är det bara att vänta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s