Allt är inte vin som bubblar

Man kan jäsa många roliga saker. Surdeg, till exempel.

För några år sedan provade jag att sätta en surdeg för jag ville baka fina surdegsbaguetter. Jag köpte till och med en fin baguetteplåt för att mina blivande bröd skulle få rätt form och vara så där prickiga på undersidan, precis som köpebröd.

Min surdeg bubblade på i burken och jag sniffade och nosade och skakade försiktigt på den. Luktade den rätt? Ska den lukta så här? Ser den inte lite möglig ut eller är det mjöl som torkar?

Och brödbaket sköts upp hela tiden. I morgon hinner jag nog mata den och sätta en hel deg. Eller dagen efter det. Säkert i helgen.

En dag gav jag upp och hällde ut den.

surdeg1

Dags att prova igen!

Jag ska följa Martins sommar-surdegsskola och har följaktligen blandat ihop 1 msk rågmjöl, 1 msk vetemjöl och 2 msk vatten i en väl diskad sillburk.

Nu står den och gottar sig på kökshyllan till i morgon, då jag ska sniffa på den och se om den luktar svagt av honung eller äpple.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s